Тапетите - пълната свобода във вътрешния дизайн отново е на мода

65129
Тапетите - пълната свобода във вътрешния дизайн отново е на мода

Всички помним как преди няколко десетилетия тапетите бяха основният избор на българите, когато станеше време за освежаване на дома им. След това навлязоха по-модерни варианти като различни латекси, мазилки и др. В последно време обаче тапетите отново се връщат на мода. И има защо.

Когато става дума за стенна облицовка, тапетите дават най-голям избор и свобода по отношение на десени, декори, щампи и шарки. Никое друго покритие не може да достигне нивото на атрактивност, което предлагат тапетите.

Големият избор на пазара дава възможност желаещите да направят промяна в дома си да постигнат какъвто пожелаят ефект по отношение на стаите - модерен, класически, романтичен, динамичен, ефирен, стилен, агресивен, бунтарски и др.



Тапетите имат уникалното свойство както да затварят и потискат пространството, така и да го отварят, разширяват и осветляват. Така малкото помещение може да се превърне в голямо, а светлата стая - в затъмнен и интимен кът или обратното.

Особен ефект се получава, когато се комбинират тапети с различни декори десени или пък се направи съчетание между тапети и латекс.

В случай, че сте избрали тапети за освежаване на дома си, има няколко неща, които е препоръчително да направите. Първо, хубаво е да подберете цветовете според това какво усещане искате да създадете в стаята. Трябва да се съобразите и с мебелите и цялостната концепция на обзавеждането. След това е нужно да вземете правилните размери, по което да изчислите колко ролки тапети ще са ви нужни. За всеки случай, вземете една ролка в повече. След като решите кои тапети ви харесват, информирайте се от какво са изработени, какви са характеристиките им и нужно ли е специално лепило.

Комарниците: Дългосрочното решение

Лятото е сезонът на почивките, морето, коктейлите, дългите топли вечери, но и на някои далеч недотам приятни неща. Като комарите наприм...



Като цяло, лепенето на тапети не е сложно, но ако не искате да рискувате, доверете се на професионалисти. Само имайте предвид, че тапети, чиито десени не са затворени и завършени в рамките на самия тапет, трябва да се напасват на стената, което е по-трудоемко.

При избора на тапети трябва да веземете под внимание няколко неща.

Основата, от която е направен тапетът, е от изключително значение, защото определя начина на залепването му, както и лепилото, което трябва да се използва.

Основата може да бъде флиз - нетъкан текстил - от нетъкани пресовани синтетични влакна, който позволява по-лесно залепване и отстраняване на тапетите, или хартия, която е традиционната основа за повечето тапети.

Покритието на тапетите също е важно.

Най-често срещаното покритие е винилът. Той дава допълнителна издръжливост, а основно негово преимущество е, че позволява почистването на тапетите. За сравнение, хартиените тапети не могат да бъдат почиствани.



Видове тапети:

Тапети Симплекс

Те са тънки хартиени тапети, пасващи най-добре на равни и гладки стени. За залепването им е нужно обикновено лепило, като се намазват тънко и няма време за изчакване да омекнат. Притискат се с мека кърпа и не е необходимо да се застъпват. Те са евтино решение, в случай че имате ограничен бюджет, но и желание да освежите дома си.

Тапети Дуплекс

Дуплекс тапетите са двуслойни хартиени с полимерна промазка, даваща възможност за забърсване с навлажнена кърпа. Декорите могат да са и с гладка, и с релефна текстура.

Залепването отново става с обикновено лепило, но е нужно да се изчака докато омекнат добре и тогава се притискат с мека кърпа. Тези тапети също не е необходимо да се застъпват. Могат да се поставят навсякъде, с изключение на банята.

Акрилни тапети

Те са изработени от еднослойна хартия, като при изработването им се използват акрилни бои. За тях е характерен по-силно изразен релеф, който е изключително подходящо решение, в случай, че искате да покриете леки неравности по стената. Лепенето им е лесно, като се ползва лепило за хартиени тапети.

Винилни тапети (PVC)

Винилните тапети са с високо качество. Те са устойчиви на миене, както и на слънчеви лъчи, без да губят яркостта на цветовете си.

Те са изработени от хартия с устойчиво PVC покритие, което позволява да се мият безпроблемно с мокра кърпа или четка.

Заради дебелината и релефа им са подходящи за стени с леки неравности. При тях обаче е нужно да работите със специални лепила за винилни тапети. Изчаква се около 6 минути, докато омекнат добре, след което  се притискат към стената с мека кърпа или четка. Не трябва да се застъпват.

Тапети за баня

Логично, тези тапети са водоустойчиви, специално разработени за бани, кухни и мокри помещения, където има много влага. Основата им е хартия, но тя е покрита с дебел слой PVC покритие, разработено за облепяне на бани.

Залепването става задължително със специални лепила за монтаж в бани. След това е нужно фугите между тапетите да се намажат със силикон, за да не пропускат вода, която може да повреди стенната облицовка.

Също така, тапетите за баня не трябва да се полагат върху фаянсови плочки.

Флиз тапети

Те са модерни текстилни тапети от ново поколение. Поставят се изключително лесно, като същевременно и се свалят бързо, без остатък. По-различното при този вид тапети е, че със специалното флиз лепило трябва да намажете стената, а не тапеът.

Каквито и тапети да изберете, важно е да съобразите, че колкото по-тежък е тапетът, толкова по-гъсто трябва да е лепилото.

При всички положения, прочетете инструкциите на опаковките, за да сте сигурни в крайния успех.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com