Какво са рекуперативни вентилационни системи и защо са важни?

44294
Какво са рекуперативни вентилационни системи и защо са важни?
Снимка: Getty Images

Разходите за отопление заемат значителен дял от парите, които излизат от семейния ни бюджет. Има обаче различни начини да намалим сметката за ток, като повишим енергийната ефектиност на нашия дом – може да сменим дограмата на прозорците ни с по-качествена такава, да направим външна топлоизолация или да газифицираме жилището си. Друг начин е слагането на рекуперативни вентилационни системи, които са полезни както през зимата, така и през лятото.

Рекуперацията при системите за отопление, вентилация и климатизация означава използването на отработен въздух, за да се затопли или охлади пресен такъв. Тя често се използва, за да се увеличи ефективността на тези системи, да се свият енергийните нужди и реализират икономии на електроенергия. През зимата загубите на топлина могат да бъдат понижени до минимум, когато в една сграда се внедри рекуперационна вентилационна система. Рекуператорът е особено полезен и през лятото, когато вентилационната система работи в режим на охлаждане. Чрез системите за рекуперация могат да се намалят необходимите за загряване и овлажняване на въздуха мощности през студените месеци, както и мощностите за охлаждане и изсушаване през топлите месеци на годината. Вследствие на това се създава възможността да се свият годишните разходи за отопление и климатизация, което определено ще се отрази на бюджета. Освен това чрез рекуперацията на отпадна топлина значително се подобряват както енергийните, така и екологичните показатели на системата, защото се понижава температурата на изхвърляните в околната среда отпадни газове.

Отоплението на биомаса: модерно, удобно, изгодно

Знаете ли, че близо 65% от цялата енергия, която използваме у дома, отива за отоплението на жилището ни? Не би ли било хубаво да имаме ...

Рекуператорът, съвсем просто обяснено, представлява топлообменник и два вентилатора. Има различни конструкции рекуперативни топлообменници. Сред тях са пластинчатите топлообменници, топлинните тръби и системите с междинен топлоносител.  През пластинчатия топлообменник, който е най-широко използвания към момента, преминават двата потока въздух - подавания и изхвърляния. Този вид топлообменници могат да достигнат ефективност между 40% и 70% в зависимост от конструкцията си. Същевременно при системите с топлинни тръби, при които се достига ефективност между 45% и 65%, всеки топлообменник е съставен от пакет от топлинни тръби, обясняват експерти. При тях всяка тръба представлява самостоятелна затворена система. Инсталациите с междинен топлоносител позволяват свързването на няколко смукателни и нагнетателни инсталации в обща система. 

Как да финансирате проекта?

Финансирането на поставяне на рекуперативна вентилационна система може да бъде изцяло със собствени средства. Ако нямате обаче голяма сума, а ремонтът е все така необходим, могат да се намерят и други варианти.

Програмата за кредитиране на енергийната ефективност в дома (REECL) е добра възможност, чрез която може да облекчим бремето върху бюджета. ОББ е единствената към момента банка-партньор на Програмата. Финансирането на рекуперативна вентилационна система е възможно с потребителски кредит „Енергийна ефективност“ от ОББ, който предлага възстановяване на до 30% от направените разходи след приключване на проекта. Повече информация за кредит „Енергийна ефективност“ от ОББ, както и стъпките за кандидатстване по него и за безвъзмездна помощ можете да откриете на http://ubb.bg/bg-BG/Page/645.

Изгодно газифициране на дома? Да, възможно е

Високите температури навън ни карат да мечтаем за плаж и море, но сегашният период всъщност е много подходящ и да помислим за идния ото...

Критерии за подбор на рекуперативни вентилационни системи, които се финансират по програмата REECL

Програмата отпуска безвъзмездна помощ по проекти, които отговарят на определени критерии за балансирана механична вентилационна система с рекуператорен блок въздух-въздух. Те трябва да са от следния тип серпантина с топлинни тръби, пластинчат топлообменник  или термоколела. Що се отнася до критериите за избор, то ефективността на рекуперация при номинални условия и номинален въздушен дебит  трябва да е по-голяма  50%. Същевременно е нужен и евросертификат или сертификат, издаден от акредитирана европейска лаборатория.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com