Каква дограма да изберем?

71624
Каква дограма да изберем?
Снимка: Thinkstock

С настъпването на лятото много от нас предприемат важната и може би дълго отлагана стъпка за ремонт на дома. Остарелите прозорци вече не отговарят на нашите изисквания за шумоизолация и енергийна ефективност. Тогава е време да ги сменим. Когато обаче се избира дограма има няколко важни точки, на които е нужно да се обърне внимание. След като решим кои помещения се нуждаят от смяна на прозорците, започват въпросите – от какъв материал да е дограмата, какъв цвят, стъклопакет, брой камери?

На първоначалния етап обичайно се допитваме до приятели и роднини, спомняме си каква дограма използват те, анкетираме ги дали са доволни от прозорците и от фирмата, която я е монтирала. Традиционно това предизвиква още повече объркване, допълнено от събраните впечатления относно възможностите за избор и смяна на дограма, които предлага пазарът.

Начин на отваряне на прозорците

Това е точка, която първоначално би могла да се пропусне, но важна като всички останали. При избора на профили и стъклопакети е нужно да решите как ще се отварят вашите прозорци. Разбира се, това зависи от начина на бъдещото използване на прозореца. Преценете разстоянието между отвореното крило на сегашния прозорец и мебелите в стаята и установете дали искате да го промените. Решете от колко отделни прозореца ще имате нужда, как ще се мият, всички ли ще се отварят или само един. Когато отговорите на тези въпроси, значително ще стесните големия избор от варианти.

Вид дограма

Друга логична стъпка е изборът на вида на дограмата. Тя може да бъде от дърво, алуминий или пластмаса. Смята се, че основното предимство на дървената дограма е, че е от естествен и екологично чист материал, която намалява в най-голяма степен топлопреминаването. Това, на свой ред, повишава цената на дървената дограма особено ако материалът е качествена дървесина.

През последните години много актуална е пластмасовата дограма (PVC). Това е така основно, заради лесната й поддръжка, а при някои профили изолационните й качества не отстъпват на тези на дървената дограма.

Алуминевата дограма без прекъснат термомост (студен профил) се счита за най-евтино решение, като, разбира се, винаги трябва да се следи за това материалът, от който е изработена дограмата, да съответства на технологичните стандарти. Също така се смята, че за този вид дограма не е нужна по-специална поддръжка. Тя може да се почиства само с чиста кърпа и препарат за почистване на гладки повърхности.

Цвят

След като се спрете на материал, трябва да изберете цвят. Той също влияе върху цената, като най-евтино излиза бялата дограма. Обърнете внимание, че всяко добавяне на нюанси оскъпява допълнително поръчката.

Енергийна ефективност

Отвъд естетическите разбирания обаче целта на новия прозорец е преди всичко да подобри енергийната ефективност на дома. Ето защо от основно значение е профилът на прозорецаброя камери (три, пет или шест), които ще гарантират добрата топлоизолация и ниското потребление на енергия. Качеството на стъклопакета е не по-малко важно. С колкото по-добри характеристики е той – двоен троен стъклопакет, коефициент на топлопроводимост-, толкова по-малка е вероятността топлината да напуска дома ви през зимните месеци, а горещините и шумът няма да проникват вътре през летните.

Финансиране

Подмяната на прозорците, разбира се, е разход, за който трябва добре да се помисли предварително. Програмата за кредитиране на енергийната ефективност в дома (REECL) е добра възможност, чрез която може да облекчим бремето върху нашия бюджет. ОББ е единствената към момента банка-партньор на Програмата. Финансирането на подмяната на прозорците в нашия дом е възможно с потребителски кредит „Енергийна ефективност“ на ОББ, който предлага възстановяване на до 30% от направените разходи след приключване на проекта.

Повече информация за кредит „Енергийна ефективност“ от ОББ, както и стъпките за кандидатстване по него и за безвъзмездна помощ можете да откриете на http://ubb.bg/bg-BG/Page/645.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com