Как да финансираме поставянето на дограма в дома си?

26761
Как да финансираме поставянето на дограма в дома си?
Снимка: Getty Images

Веднъж взели решението каква дограма да изберем за нашия дом, идва не по-малко важния въпрос за финансирането на така нужния ремонт. Както казахме по-рано, цената на новите прозорци зависи от материала и цвета на дограма, стъклопакета и броя камери. Дори след обмислянето на всички тези важни въпроси на дневен ред обаче остават две ключови стъпки:

Как ще финансираме подмяната, особено ако сме решили да сменим всички прозорци в дома си?

Как да бъдем сигурни, че след цялото проучване сме избрали наистина енергоефективни прозорци?

Финансирането на ремонта може да бъде изцяло със собствени средства, спестени с едничката цел да се изразходят за тази домашна кауза. Ако нямате обаче голяма сума, а подмяната е все така необходима, могат да се намерят и други варианти.

Отговор на проблема може да се окрие с 4 прости стъпки в клоновете на ОББ. Кредитната институция към момента е единствената банка-партньор на Програмата за кредитиране на енергийната ефективност в дома (REECL). Програмата предоставя на домакинства или сдружения на собственици от България възможността да се възползват от предимствата на енергийната ефективност. Благодарение на нея може да получите целеви кредити и безвъзмездна финансова помощ.

Потребителският кредит "Енергийна ефективност" на ОББ предлага възстановяване на до 30% от направените разходи след приключване на проекта. А ето и стъпките:

Стъпка 1 – След като изберете фирма доставчик на енергоспестяващи прозорци, вземете примерна оферта или проформа фактура с подробно описание

Стъпка 2 – Посетете клон на ОББ и попълнете молба-декларация за кредит по програмата "Енергийна ефективност", като приложите оригиналната оферта или проформа фактурата.

Стъпка 3Ще получите отговор дали сте одобрени за кредит и дали избраните прозорци отговарят на изискванията на Програмата. При положителен отговор, получавате кредит "Енергийна ефективност" и можете да кандидатствате за безвъзмездна помощ след завършване на проекта.

Ако предпочетените от вас прозорци не отговарят на изискванията за ефективност на Програмата, можете да промените първоначалната оферта. След това може да кандидатствате отново по Програмата. Разбира се, може и да решите да получите стандартен потребителски кредит, като в този случай няма да имате възможност да кандидатствате и получите безвъзмездна помощ.

Стъпка 4 – Подайте "Искане за безвъзмездна помощ" не по-късно от 4 месеца от датата на договора за кредит (вземете образец от клон на ОББ или го изтеглете от http://ubb.bg/bg-BG/Page/645). Приложете протокола за извършен монтаж и оригиналната фактура.

Независим консултант по проекта ще провери вашите документи и може да ви посети на място. До 20 работни дни след подаване на документите, ще получите отговор за одобрената безвъзмездна помощ.

По този начин ще успеете гарантирате не само финансирането на подмяната на прозорците, но и тяхното качество като материали и поставяне. Това може да се превърне и в повод да дадете препоръка на приятели и роднини за успешен енергоефективен проект.

Повече информация за кредит „Енергийна ефективност“ от ОББ, както и стъпките за кандидатстване по него и за безвъзмездна помощ можете да откриете на http://ubb.bg/bg-BG/Page/645.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com